Omul care nu uita niciodata nimic

Americanul George Finn, care sufera de o boala misterioasa numita sindromul «savant», este probabil geniul secolului XX.

Numit de unii specialisti “Geniul idiot”, iar de altii “Omul-creier”, americanul George Finn a reusit sa socheze intreaga lume cu puterile nebanuite ale mintii sale. Cazul lui, geniul care suferea de o forma rara de autism si era obsedat de calcularea la nesfarsit a datelor din calendar, i-a inspirat pe realizatorii celebrului film “Rain Man”, relateaza CBS News.

Recent, Finn s-a intrecut in calcule aproape imposibile pentru o minte omeneasca alaturi de britanicul Daniel Tam­met, un alt caz-fenomen, asemanator cu al lui.

Stiinta moderna si-a recunoscut limitele in øntelegerea “bolii” care il transformase pe George Finn dintr-un caz comun de retardat psihic in geniul secolului, recunoaæte doctorul V.S. Ramachandran, de la Centrul pentru Stu­­dierea Creierului din California. Oamenii de ætiinta au fost pur si simplu socati cπnd, in 1983, George Finn raspundea fara sa stea pe ganduri “vineri”, la intrebarea “in ce zi a saptamanii a picat 13 august 1911”. Cazul lui a revolutionat medicina, starnind vii controverse in anii ’90. Poreclit “Omul-creier”, Finn este handicapat mintal, suferind de o forma severa de autism.

In ciuda acestei afectiuni, “undeva in creierul sau, exista o insula sclipitoare de genialitate”, a declarat æi doctorul Safer.

‘Boala’ lui Finn se manifesta prin nevoia obsesiva de a calcula absolut tot, de a memora numere si de a face asocieri intre cifre. De exemplu, George a fost intrebat de psihologi cat face “31 x 31 x 31 x 31”. George a aflat rezultatul, 923.521, in mai putin de o secunda. Finn a raspuns: “Nu stiu, dar pur si simplu calculez. Oricum e fantastic sa pot raspunde la ceea ce m-ati intrebat”.

Inspirat din povestea vietii lui Finn, filmul “RainMan” i-a adus consacrarea lui Dustin Hoffman care a jucat rolul “geniului idiot” alaturi de Tom Cruise.
Recent George, poreclit si ‘Omul care nu uita’ s-a intπlnit cu un alt caz-fenomen, asemanator cu al lui, englezul de 27 de ani Daniel Tammet. Provocati de cercetatori sa calculeze cu exactitate zecimalele numarului “Pi”, cele doua genii au recitat in ordinea corecta nu mai putin de 22.514 cifre din acesta, lucru fara precedent øn istoria omenirii.

Daniel Tammet sustine ca poate vedea in culori “toate numerele pana la 10.000” si ca atunci cand calculeaza, el imbina de fapt culorile pe o paleta extrem de variata. “Fiecare numar are textura lui, culoarea lui, forma lui si chiar viata lui plina de sentimente”, a declarat Tammet.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: