Trecerea de la analog la digital, aproape completa.

Momentul de varf a fost anul 2002 atunci cand s-a inceput folosirea mediilor de stocare digitale in defavoarea celor analogice.

Pe masura ce omenirea se apropie tot mai mult de completarea tranzitiei de comunicare si stocare analoga la cea digitala, oamenii de stiinta arunca o privire inapoi pentru a vedea cat de repede s-a realizat aceasta tranzitie. In anul 2000 trei sferturi din informatia globala era stocata analog. In 2007, 94% este in format digital.

La aceasta rata de transfer, calculatoarele vor avea „puterea si abilitatea de a stoca atata informatie cat poate incapea in toate moleculele de ADN ale omenirii” a declarat Martin Hilbert. Capacitatea curenta de stocare a informatiilor in molecule de ADN la nivel mondial este de doar 0.33. Este un numar de-a dreptul impresionant. La sfarsitul anului 2007, oamenirea era in stare sa stocheze 295 de trilioane de megabytes si sa comunice 2 cvadrilioane de megabytes. Va este greu sa va imaginati 295 de trilioane de megabytes? Hilbert de sugereaza sa gandim in felul urmator: daca ar sa consideram un fir de nisip, echivalent cu 1 bit de informatie, am avea nevoie de 315 ori mai mult nisip decat exista acum pe toate plajele din lume.

Pentru a avea o idee mai buna legat de ce reprezinta numarul acesta, Hilbert si colega lui Priscila Lopez de la Universitatea din Catonia, au continuat analogiile astfel:

-Daca fiecarere persoana din lume ar avea 61 de CD-uri si ar fi sa punem unul peste altul, numarul total de 404 miliarde de astfel de discuri, ar depasi distanta pana la Luna cu 1/4 din distanta totala.

– Ar exista atata informatie pentru a acoperi toata suprafata SUA sau China cu carti puse una peste alta, pe 13 niveluri.

Hilbert si Lopez, au studiat 60 de categorii ale tehnologiei analogice si digitale, din perioada 1986-2007, iar rezultatul lor arata exact aceasta tranzitie, realizata aproape in totalitate. Ei estimeaza de asemenea ca informatiile legate de noi tehnologii se dubleaza la fiecare 14 luni iar informatiile legate de calculatoare si telefoane mobile folosite de populatie la nivel global se dubleaza la fiecare 18 luni.

In ciuda faptului ca lumea se bazeaza tot mai putin pe tehnologia analoga, Hilbert crede ca ea nu va disparea cu totul. „Tehologia analoga va continua sa existe ca o parte a trecutului pentru cei pasionati. Va juca inca un rol important in unele tari ale lumii, dar nu va reprezenta principala tehnologie utilizata” a incheiat el.

sursa: http://www.livescience.com/12816-humanity-shift-analog-digital-complete.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: