Singuratatea & Comunicarea

Cei de la ziare.com s-au simtit putin existentiali in dimineata asta si ne-au oferit un articol trist dar adevarat.

Omul este o fiinta sociala. Nevoia sa de comunicare este fundamentala, asigurandu-i echilibrul. In societatea moderna, tulburarile psihosomatice, mentale sau nervoase, cauzate de singuratate, sunt din ce in ce mai numeroase. Psihologii spun ca pentru a desemna aceasta problema a omului modern ar trebui folosit mai degraba termenul de izolare. O anume singuratate este inerenta conditiei umane. Trebuie sa ne asumam acea parte din noi pe care nu putem sa o impartasim celorlalti, sa o impartim cu ei, potrivit Radio Canada.  Insa izolarea nu este ceva benefic pentru om. A nu fi apropiat de ceilalti sau a nu te mai simti in legatura cu ei reprezinta un sentiment mult prea des incercat de omul modern, un fel de alienare. Este vorba de o izolare a omului in mijlocul oamenilor.
Mijloacele de comunicare moderna favorizeaza izolarea
Profesorul Marshall McLuhan atragea atentia inca din anii ’80 ca „valul mare de informatii electronice, instantanee si la scara planetara va izola oamenii”. Paradoxal este ca lipsa de comunicare care izoleaza oamenii apare tocmai in aceasta era in care mijloacele de comunicare si stiintele comunicarii cunosc o dezvoltare fara precedent.
Comunicarea directa, fata in fata, intre oameni, este cea care consolideaza o comunitate. Insa se pare ca aceasta nu isi mai gaseste locul in cadrul multiplicarii mijloacelor de comunicare moderna. Problema acestor noi modalitati de comunicare este ca incurajeaza promiscuitatea: „promiscuitatea, nu comunitatea”, dupa cum precizeaza McLuhan.
Iar aceasta situatie poate fi periculoasa. La adapostul promiscuitatii, indivizii isi pot dezvolta obiceiuri si manii prin care pot face rau societatii.
Singuratatea marilor orase

In marile aglomerari urbane ne confruntam cu o situatie paradoxala: pe de o parte ceea ce numim prezenta colectiva invadeaza spatiul personal – in spatii publice individul este tot mai asaltat de catre ceilalti, este coplesit de imagini si sunete. Iar pe de alta parte el sufera de absenta comunitatii.
Acest gen de izolare intalnit in civilizatia noastra urbana pare sa fie fara precedent: poti merge prin multime timp de cateva ore fara a intalni o fata cunoscuta, poti ajunge acasa fara a fi intampinat de cineva, poti petrece singur seri la rand dupa venirea de la serviciu, pot trece saptamani fara a schimba o vorba cu vecinii. Aceasta descriere poate parea exagerata, insa reprezinta o realitate pentru multi locuitori ai oraselor.
La ora actuala, societatea este foarte mobila: oamenii merg de la un loc de munca la altul, merg dintr-un cartier in altul, merg dintr-un oras in alt oras. Toate acestea favorizeaza izolarea. Curios paradox: sentimentul de izolare ia nastere si se amplifica in aglomerarile urbane, unde omul este inconjurat de atatia semeni.
Apare sentimentul de a fi pierdut, inghitit de multimea anonima. Si de aici dificultatea si chiar imposibilitatea de a comunica, de a te simti in legatura cu ceilalti.
Mult consum, putina comunicare
Societatea de consum a oferit omului tot ce are nevoie din punct de vedere material: masina de spalat, televizorul, masina personala, plus alte multe facilitati. Inconjurat chiar in propria locuinta de toate aceste „progrese” ale tehnicii, omul se simte independent, un mic rege, nu mai are nevoie de ceilalti. Societatea de consum accentueaza izolarea.
Societatea moderna a impins intr-o maniera excesiva procesul de diferentiere intre generatii: fiecare grupa are lumea ei, in care ceilalti nu isi au locul. Acest lucru este responsabil de izolarea unui mare numar de persoane, in special a celor in varsta.
Celibatul ca alegere

In zilele noastre, rata divorturilor este mai mare ca oricand, in special in randul tinerilor. Uneori aceste statistici sunt interpretate in mod pozitiv: reprezinta un progres al individului fata de constrangerile societatii.
Daca in urma cu cateva decenii celibatul era considerat marginal, astazi el reprezinta un mod de viata. Celibatul, in sensul larg, ii include si pe cei divortati, rezultand ca in aceasta categorie intra o mare parte a populatiei. De aceea si materialele care incurajeaza celibatul nu au intarziat sa apara: avantajul burlaciei, savurarea celibatului, lipsa constrangerilor.
Insa studiile arata ca, de multe ori, pretul platit este nesiguranta si singuratatea.
Sperante pentru viitor

Poate iesi omul modern din aceasta izolare? Psihologii sunt optimisti si spun ca solutia trebuie cautata in capacitatea de comunicare a omului. Trebuie sa ne folosim de toate progresele tehnicii, de mijloacele de comunicare moderne, insa sa nu ne facem din ele un scop. Sa nu ne izolam in spatele lor, sa nu ne consideram invincibili. Avem nevoie de ceilalti, de comunicarea directa cu ei, pentru a ne dezvolta, pentru a evolua normal.
Omul trebuie mai intai sa inteleaga, sa constientizeze aceasta izolare care apare chiar si atunci cand esti inconjurat de ceilalti. Este primul pas catre rezolvarea carentelor de comunicare in societatea actuala, primul pas catre deschiderea omului catre om”

Sadly, e true ce se spune in articol. Regarding comunicarea, totul depinde de prioritatile si nevoile celuilalt. Nu o data ni s-a intamplat sa fim considerati prieteni cand cineva are nevoie de un favor si doar cunostinte in rest. Iar regarding singuratatea, despite atatea medii de socializare, we really feel more alone (nu e general valabil, dar vorba aia: cu 2000 de FB friends, tell me how you know every single one of them).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: